“Peter Schreyer'in Kia imzası, aslında G.Koreli markayı daha "Avrupalı" yapma yönünde değil mi?.. Yeni Sorento da, artık neredeyse kendine Alman dedirtecek kadar sağlam ve minimalist!”
Peugeot'nun kendisi ile ve Citroen'in DS ile "Almanlaşma"ya çalışması gibi Kia da, kendini Audi'ye benzeterek mi, Avrupa Pazarı'ndaki şansını yükseltmeye çalışıyor?..
Mantıksız değil!..
"Orta halli"ler için model geliştiren bir markanın "premium Alman" gibi olmaya çalışması gerçekten çok olumlu...
Fakat, Kia'nın Tasarımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Schreyer'in eski Audi dizayneri olduğunu ve ister istemez kendi çizgisinin Audi'den sonra Kia için de devam ettiğini hatırlamalıyız.... Yani, Audi'nin çizgisi değil, Kia'nın yeni şekli, Schreyer'in çizgisidir!..
Üçüncü nesil 7 kişilik bu yeni Sorento'nun arka formuna baktığımızda parlak LED'ler ve aşırı sağlam gibi görünen arka yapıyı, beğenmeyecek bir Alman olamaz!..
Fakat, sadece tasarımın "Almanlaşma"sı yeterli mi?..
Biraz da iç yapısına bakalım... Tüm gövdesinin yüzde 52.7'sinin ultra yüksek mukavemetli çelikten yapılmış olması, eski şekline göre en az iki misli daha sağlam bir yapıya sahip olarak, "Almanlaşma"sına bir başka örnek!.. Ultra güçlü sıcak baskı çelik kullanımının da yüzde 4.1'den yüzde 10.1'i çıkmasını da bu daha sağlam olma isteğinin bir kanıtı olarak saymalıyız!..
172'den 270 beygir gücüne motorları arasında 2.4'ten 3.3 litrelik benzinliler de keyifli olsa da, Avrupalı müşterilerin özellikle ilgileneceği 2.0 ve 2.2 litrelik 16 supaplı CRDi dizellere de sahip olacak olan yeni Sorento, NVH denilen gürültü-titreşim-sertlik oranlarında da yüzde 3 ila 6'lık bir iyileştirme yaşayarak "sessiz"leşmiş!.. Yani tüm tekniği ve üretim kalitesi çok daha geliştirilmiş olan yeni Sorento, daha büyük motor bağlantıları ve daha büyük şanzımana sahip olmasıyla eş zamanlı olarak kabin içinin gürültüden korunmaya çalışmış olmasını en doğru zamanlamada, yeni modele geçişle birlikte gerçekleştirmiş. Diğer yanda yol tutuş ve sürüş konforunu da iyileştirmiş olan Kia mühendisleri, arka suspansiyon alt yapısında aynı Audi Q7'dekine benzer şekilde daha büyük burçlar ile daha iyi izolasyon gerçekleştirmek istemişler. Daha büyük amortisörlerin aks hattının arkasına dikey olarak monte edilmiş olmasıyla iri gövdenin hareketlerini daha iyi kontrol etmeye başlamışlar... R-MPDS kısaltmasındaki yepyeni bir elektrik motorla çalışan direksiyon sistemi, direksiyon kolonu yerine üste direksiyon kremayerine monte edilmiş ve sürücünün yol ve yön hassasiyeti en iyi niteliğe kavuşturulmuş...
Tüm bunları bir arada değerlendirdiğimizde, Sorento'nun, artık teknik ayrıntılara pek bakmayan Uzak Doğulu müşterilerden çok, özellikle Avrupa hatta doğrudan Almanya pazarındaki talepler doğrultusunda 3. nesline kavuşturulduğunu söyleyebiliriz...
Bu arada Güney Kore pazarı için hazırlanmış, çok küçük farklılıklara sahip yeni Sorento'yu da incelemek isterseniz:
http://www.carsnews.tv/kaplan-burunlu
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.