“Yeni otomobil modellerini hazırlamak, artık eskisi kadar uzun zamanda gerçekleşmiyor... Eskiden 7 yılda üretime hazır hale gelen fikirler, artık bir iki yılda ortaya çıkarılabiliyor... Bazen, "olmayanlar" bile gerçekmiş gibi gösteriliyor ve meraklıların ilgi ve yorumları toplanıyor!..”
Cadillac ELR, hepimizi şaşırtarak olabilecek en hızlı periyodta üretim aşamasına geldi. Ancak, GM ve Cadillac bu ultra modern aracın üretim kararını bu kadar kısa bir zamanda nasıl verdi?..
Cevap da, Cadillac'ın tasarımını son aşamada kontrol eden Mark Adams'tan gelmişti:
"ELR için tüm piyasa araştırması ve yöneticilerin fikir mülakatı sanal ortamlarda yapıldı!" Yani, aracın kilden modellemesi bile yapılmadan önce ve fiziksel prototip aşamasına bile geçilmeden, bilgisayarlarda aracın üç boyutlu görüntüleri oluşturulmuş ve sonra ise Converj konsept olarak piyasaya gösterilmişti.
Bir otomobilin orijinal kavramının bir fuarda sergilenmesinden çok önce, artık internet ortamında lansmanı bile yapılabiliyor. Virtual yani sanal bir otomobil için bir film hazırlanıyor ve orada araç gerçeğiyle tıpa tıp aynı olarak hareket ediyor ve hatta gazlıyor. Autodesk, bu işin ustası olarak, bir markanın istediği tasarımı gerçek gibi orijinal video görüntülerine yerleştirebiliyor. Bu videolar da YouTube üzerinden "halka" gösterildikten sonra, beğeni verileri ve eleştiriler toplanmaya başlıyor, potansiyel ölçülüyor.
Fazlasıyla gerçek bir fotoğraf gibi duran bu sanal şekilleri hazırlayan CGI yazılımlarının çkardığı sonuçları, virtüaliteyi gerçeğinden ayıramamanızı sağlıyor. Müşterilerin istediği gibi bir otomobilin oluşturulmasının yanında bu sanal gerçekliğin, aracın daha üretilmeden reklam filminin bile yapılabilmesini sağlıyor.
Mackevision ise VW Grubu'nun çalıştığı 3D görseller hazırlayan başka bir küçük fakat ünlü bir şirket… Markanın tasarımcılarıyla buluşan bu kreatif bilgisayar animasyoncuları, aracın sadece kağıt üstündeki çizimleriyle bile gerçeğe en yakın üretilebilecek şekil haline getirebiliyorlar. Şirketlerin müşteri gruplarıyla yaptığı "kapalı ön gösterim"lerde de kullanılan bu "iş"ler, müşterilerin bir sinema ekranının önünde 3D gözlük takarak aracı "görme"ye başlamalarını da sağlıyor. Yani araç ortada yokken bile, klinik ve ön araştırma yorumları için "sanal gerçeklik" kullanılıyor. Bir HD ekranda aracın istediğiniz renk ve opsiyonla normal yolda gidişini de görebiliyorsunuz… Oyun konsollarındaki yarış programlarına konulan yeni otomobiller veya geleceğin modelleri gibi "basit" ya da "çizgi film gibi duranlar"dan bahsetmiyoruz… 2013'ün teknolojisiyle hazırlanan filmlerdeki ayrıntılar, o kadar gerçekçi ki, o otomobilin gerçekten videoya çekilmiş olduğunu iddia bile edebiliyorsunuz.
2008 yılında CAD yani bilgisayar destekli mekanik parça tasarımına otomotivin ayırdığı bütçe 3.49 Milyar USD imiş… 2011'de ise bu rakam 4.19 Milyar USD'ye ulaşmış. 2012'de ise, bu "iş"in en büyüklerinden RTT Inc., Chevrolet ile yaptığı bir sunumda, dev bir ekran üzerinde, aracı adeta gerçek gibi gösterip, tüm GM yöneticilerini şaşırtmayı başarmıştı. Kabin içi döşemelere kadar gerçek gibi gösterilen "olmayan" bir araç, otomobil markalarını adeta "büyülüyor"!.. Konsept oluşturmaya ayrılan Milyonlarca USD de, "cepte" kaldığı için keyiflendiriyor… Arka planda da gerçek dağlar, vadiler ve yollar… Hatta, artık basın bültenlerinde bile bu sanal "iş"ler kullanılıyor. Çünkü, bir prototipi dışarı çıkarıp, okyanus kıyısına götürüp fotoğraflarını videolarını çekmek, hem pahalı, hem de çok zor… Dergiler bu sanal Picture Shooter "iş"leri gibi okura gerçek gibi gösterdikleri için ise, markalar hallerinden çok memnunlar. Bir fotoğraf çekiminin maliyeti eskiden 10.000 USD iken, artık sanal olarak bir fotoğraf yaratmak en fazla 500 USD!..
En önemlisi ise, müşterilerin otomobillerini seçmesi için bu sanal gerçekliğin kullanılması!.. Sipariş verirken, müşterinin tüm donanımlara karar verip, aylar sonra teslim edilecek aracın fotoğraflarını önünde ve sipariş formunda görmesi, çok önemli… Dassault Systems'in hazırladığı Catia programlarla hem otomobil tasarımcılarının hem de satış teşkılatının faydalanması, bu Sanal Gerçeklik trendinin kapasitesi hakkında çok ciddi fikir veriyor.
Bu arada, bizler, bilgisayarda yapılmış her grafiğin aslında gerçek ya da üretilmiş bir araç olmadığını bilmeliyiz!.. Yani, internette "gerçek"miş gibi duran bir fotoğrafı görünce, hemen, "budur" dememeliyiz!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.