Sanal Gerçeklik
Tweet It! Facebook
10 Ağustos 2013 22:03

Sanal Gerçeklik

“Yeni otomobil modellerini hazırlamak, artık eskisi kadar uzun zamanda gerçekleşmiyor... Eskiden 7 yılda üretime hazır hale gelen fikirler, artık bir iki yılda ortaya çıkarılabiliyor... Bazen, "olmayanlar" bile gerçekmiş gibi gösteriliyor ve meraklıların ilgi ve yorumları toplanıyor!..”

Cadillac ELR, hepimizi şaşırtarak olabilecek en hızlı periyodta üretim aşamasına geldi. Ancak, GM ve Cadillac bu ultra modern aracın üretim kararını bu kadar kısa bir zamanda nasıl verdi?..

Cevap da, Cadillac'ın tasarımını son aşamada kontrol eden Mark Adams'tan gelmişti:
"ELR için tüm piyasa araştırması ve yöneticilerin fikir mülakatı sanal ortamlarda yapıldı!" Yani, aracın kilden modellemesi bile yapılmadan önce ve fiziksel prototip aşamasına bile geçilmeden, bilgisayarlarda aracın üç boyutlu görüntüleri oluşturulmuş ve sonra ise Converj konsept olarak piyasaya gösterilmişti.

Bir otomobilin orijinal kavramının bir fuarda sergilenmesinden çok önce, artık internet ortamında lansmanı bile yapılabiliyor. Virtual yani sanal bir otomobil için bir film hazırlanıyor ve orada araç gerçeğiyle tıpa tıp aynı olarak hareket ediyor ve hatta gazlıyor. Autodesk, bu işin ustası olarak, bir markanın istediği tasarımı gerçek gibi orijinal video görüntülerine yerleştirebiliyor. Bu videolar da YouTube üzerinden "halka" gösterildikten sonra, beğeni verileri ve eleştiriler toplanmaya başlıyor, potansiyel ölçülüyor.

Fazlasıyla gerçek bir fotoğraf gibi duran bu sanal şekilleri hazırlayan CGI yazılımlarının çkardığı sonuçları, virtüaliteyi gerçeğinden ayıramamanızı sağlıyor. Müşterilerin istediği gibi bir otomobilin oluşturulmasının yanında bu sanal gerçekliğin, aracın daha üretilmeden reklam filminin bile yapılabilmesini sağlıyor. 

Mackevision ise VW Grubu'nun çalıştığı 3D görseller hazırlayan başka bir küçük fakat ünlü bir şirket… Markanın tasarımcılarıyla buluşan bu kreatif bilgisayar animasyoncuları, aracın sadece kağıt üstündeki çizimleriyle bile gerçeğe en yakın üretilebilecek şekil haline getirebiliyorlar. Şirketlerin müşteri gruplarıyla yaptığı "kapalı ön gösterim"lerde de kullanılan bu "iş"ler, müşterilerin bir sinema ekranının önünde 3D gözlük takarak aracı "görme"ye başlamalarını da sağlıyor. Yani araç ortada yokken bile, klinik ve ön araştırma yorumları için "sanal gerçeklik" kullanılıyor. Bir HD ekranda aracın istediğiniz renk ve opsiyonla normal yolda gidişini de görebiliyorsunuz… Oyun konsollarındaki yarış programlarına konulan yeni otomobiller veya geleceğin modelleri gibi "basit" ya da "çizgi film gibi duranlar"dan bahsetmiyoruz… 2013'ün teknolojisiyle hazırlanan filmlerdeki ayrıntılar, o kadar gerçekçi ki, o otomobilin gerçekten videoya çekilmiş olduğunu iddia bile edebiliyorsunuz.

2008 yılında CAD yani bilgisayar destekli mekanik parça tasarımına otomotivin ayırdığı bütçe 3.49 Milyar USD imiş… 2011'de ise bu rakam 4.19 Milyar USD'ye ulaşmış. 2012'de ise, bu "iş"in en büyüklerinden RTT Inc., Chevrolet ile yaptığı bir sunumda, dev bir ekran üzerinde, aracı adeta gerçek gibi gösterip, tüm GM yöneticilerini şaşırtmayı başarmıştı. Kabin içi döşemelere kadar gerçek gibi gösterilen "olmayan" bir araç, otomobil markalarını adeta "büyülüyor"!.. Konsept oluşturmaya ayrılan Milyonlarca USD de, "cepte" kaldığı için keyiflendiriyor… Arka planda da gerçek dağlar, vadiler ve yollar… Hatta, artık basın bültenlerinde bile bu sanal "iş"ler kullanılıyor. Çünkü, bir prototipi dışarı çıkarıp, okyanus kıyısına götürüp fotoğraflarını videolarını çekmek, hem pahalı, hem de çok zor… Dergiler bu sanal Picture Shooter "iş"leri gibi okura gerçek gibi gösterdikleri için ise, markalar hallerinden çok memnunlar. Bir fotoğraf çekiminin maliyeti eskiden 10.000 USD iken, artık sanal olarak bir fotoğraf yaratmak en fazla 500 USD!..

En önemlisi ise, müşterilerin otomobillerini seçmesi için bu sanal gerçekliğin kullanılması!.. Sipariş verirken, müşterinin tüm donanımlara karar verip, aylar sonra teslim edilecek aracın fotoğraflarını önünde ve sipariş formunda görmesi, çok önemli… Dassault Systems'in hazırladığı Catia programlarla hem otomobil tasarımcılarının hem de satış teşkılatının faydalanması, bu Sanal Gerçeklik trendinin kapasitesi hakkında çok ciddi fikir veriyor.

Bu arada, bizler, bilgisayarda yapılmış her grafiğin aslında gerçek ya da üretilmiş bir araç olmadığını bilmeliyiz!.. Yani, internette "gerçek"miş gibi duran bir fotoğrafı görünce, hemen, "budur" dememeliyiz!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Otosan Verimliliği

Otosan’sız Ford Pro olamaz, desek, kesinlikle yanlış olmaz… Türkiye’nin otomotiv şampiyonu, Ford’un yeni Verimlilik Sistemi’nin de temel taşı!..

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.