SuperDragon X8
Tweet It! Facebook
17 Kasım 2015 11:31

SuperDragon X8

“Hep en hızlı gidenlerden bahsediyorduk… Şimdi sıra, en hızlı söndürende!.. Bu bir Su Püskürten Ejderha!.. ”

1864 yılında Almanya’nın Ulm şehrinde tarihin ilk gerçek itfaiye araçları markası kurulmuştu… Conrad Dietrich Magirus, zamanın ilk itfaiye örgütünü kurarken, çıkan yangınları söndürme konusunda da ilk sistematik prensipleri de oluşturmuştu… Magirus’un ilk buluşu ise hareket ettirilebilir ve döndürülebilir yangın merdiveniydi… Yıl ise 1872 idi… Conrad Dietrich Magirus, yangına karşı güvenlik teknikleri bilgisiyle 1853 yılında Ulm İtfaiye’sinin başına geldikten sonra Alman İtfaiye Örgütü’nü de kurdu. Magirus markası da, yangın söndürme ekipmanlarının üretimine bu şekilde başlamış oldu…

Günümüzün “Yılın En İyi İtfaiye Ekibi” ödülü de halen onun ismine veriliyor!..

Magirus markası, böylece 151 yıldır, dünyanın tüm yangın söndürme teşkilatlarına uzmanlığını ve ürettiği özel araçları sunuyor…

Son 40 yılını Iveco çatısı altında geçiren, uzman itfaiye araçları markası, artık CNH Industrial Grubu’nun yönetiminde başka markaların altyapıları üzerinde de yangın söndürme işinin ihtiyacı olabilecek tüm üst yapıyı, en güvenli, en sağlam ve en hızlı kullanım hedefleriyle çeşitli ülkelerin ve hatta şehirlerin özel ihtiyaçlarına göre her biri farklı donanıma sahip olarak üretiyor… Yani devasa havaalanı itfaiye araçlarından, minibüs küçüklüğünde en seri hareket edebilecek ön müdahale itfaiye araçlarına kadar…

1892 yılındaki ilk 25 metrelik atların çektiği yangın merdiveninden, günümüzün en modern ve en hızlı havaalanı itfaiyelerine ve AirCore denilen jet türbinli özel maksimum su püskürtme araçlarına kadar Avrupa ve Asya’nın en ünlü yangın söndürme markası olan Magirus, itfaiyecileri tam 68 metreye saniyede 1.9 metre hızla çıkaran dünyanın en yüksek yangın merdivenini, yılda 2220 adetlik itfaiye araç üretimini, Ulm’dan başka Avusturya Graz ve Fransa Chambery’de de üretim tesislerini ve dünyanın en iyi yandın söndürme akademisini gerçekleştirebilmiş olmasıyla övünüyor…

İşte burada, Sizlere, Magirus’un en görkemli aracı Superdragon X8’den bahsetmek istiyoruz…

Yangın söndürme kamyonları, taşınabilir pompalar, kimyasal veya orman yangınları için özel araçları gibi diğer tüm Magirus’lar arasında havaalanı itfaiye araçlarının ayrı bir yeri var!.. 

Tüm büyük yangınlarda, öncelikle insanların kurtarılması, eşyaların ve binaların zarar görmemesi elbette çok önemli… Fakat, uçak kazalarında ölçekler, riziko faktörleri ve kullanılması gereken teknikler, diğer tüm yangınlardan çok daha hassas, dikkatli ve hızlı olunmasını gerektiriyor… O sebeple, havaalanı itfaiye araçları, tüm yangın söndürme araçları arasında “kral” olarak kabul ediliyor… Magirus’un çok büyük Dragon ve Impact serileri yıllardan beri “alfa” pozisyonlarını koruyorlar… Aşırı hızlı, aşırı güçlü, “akıllı” ve çok değerli olan bu havaalanı itfaiye araçları, her gün artan hava trafiği, yolcu sayısı ve uçakların büyüklüklerine göre gelişmeye devam ediyorlar… İhtiyaç duyulan en etkili havaalanı güvenliğini sağlamak için, “ikinci bir şans”a hiçbir zaman fırsat bırakmayacak bir tekniğe sahip olması gereken, hareket halindeyken, su, köpük ve özel söndürme tozu püskürtebilen ve tüm ağırlığına rağmen en dinamik manevraları yapabilmeleri gerekiyor… Bu konu başlığının en iddialı Magirus’u olan Superdragon X8, tam 52 ton taşıma kapasiteli bir 8 çekerli söndürücü!.. Dingil mesafesi ise 5.050 mm!.. Özel yangın söndürme kimyasalları püskürtebilen iki robotize pompası… 17.000 litrelik su tankından başka, köpük ve toz materyal için ayrı tankları, 6 kişilik itfaiyeci koltuğu, tam korunaklı aluminyum kabini ve gerekli tüm ekipman için özel dolapları olan bir “ejderha”!.. 12.8 metre uzunluğu, 3 metre genişliıi ve 3.8 metre yüksekliğindeki bu 8x8, CFR platformunda yani Crash-Fire-Rescue yani hem kazalara, hem yangına nem de kurtarmaya yetişmek üzere tasarlanmış bir mekanik “ejderha”!.. 

25 saniyenin altında 80 km/h’ye çıkan ve en az 135 km/h maksimum hızla giden çift motoruyla 1.120 HP’lik Superdragon X8, dakikada 10.500 litre suyu 10 bar basınçla püskürten 275 HP’lik su pompasına da sahip… 2.500 litrelik köpük ve 1 tonluk yangın söndürme tozu ile 120 kg’lık CO2 de ayrıca X8’in sırtındaki özel depolara baklanmış!..

İlk havaalanı itfaiye aracını 1930’da yapabilmiş bir markanın, 2015’te bu SuperDragon X8’i geliştirebilmesine şaşırmıyoruz!.. Asfalta yayılabilecek kerosenli uçak yakıtıyla bile mücadele edebilecek kapasitedeki bu devasa Magirus, ARFF yani “Aircrash Rescue and Fire Fighting” klasmanında dünyanın en iyisi olma iddiasını koruyor!.. 8.000 lt/min püskürtme gücündeki özel projektörü ve kameraları olan tavan monitörü ve 2.500 lt/min’lik su ve köpük ile saniyede 10 kg toz püskürten ön monitör, X8’i kullanırken en çok “oynamak” isteğimiz özellikleriydi… Öndeki aşırı yüksek kapasiteli vinç de, en ilgi gösterdiğimiz ayrıntısıydı!..

Acil bir durumlar için her an, tam donanımlı olarak, hazır olmak şart!.. Magirus da, kahraman itfaiyecilerin en doğru ve güvenli şekilde kullanabilecekleri araçları üretmeye devam ediyor!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.