“Daha hızlı ve ekonomik üretim ile Ar-Ge maliyetlerinin düşürülmesi için ortak platorm mantığı, artık esnek platforma dönüşüyor. Bu müthiş fikre en iyi örnek ise, VW Modulare Querbaukasten!..”
Otomobil markalarının tüm dünyada daha çok otomobil satmasındaki öncelikli şart, iyi dizayndır! İkinci şart ise, iyi fiyattır!..
İyi fiyatın oluşabilmesi için de, üretim maliyetlerinin azaltılması gereklidir. Tedarikçiler, istenildiği kadar baskı altına alınsın, denk parçaların çok farklı modellerde kullanılabilmesi zorunludur!.. O sebeple aynı platformda, ne kadar çok değişik model yapılabilirse, hatta aynı platformun farklı markalarca kullanılabilmesi, üretimin maliyetlerinin minimuma indirilmesini sağlar…
Bu mantığı en iyi bilen ve uygulayan otomotiv grubu olan Volkswagen, şu ana kadar otomotiv endüstrisinde "hiç bu kadarı yapılmamıştı" dedirten yeni bir küresel platform geliştirdi. Bu yeni modüler platform, bundan böyle mikro otomobillerden sedanlara, CrossOver'lardan SUV'lara kadar grubun 4 volüm markasında da kullanılmaya başlıyor!
Bu güne kadar en fazla 3 farklı segmentte ve farklı üç markada gördüğümüz, bu ortak platformlara özellikle GM çatısında sıkça rastlıyorduk…
VW Cross Coupe ilk kez gösterilmiş olan ve şu anda yollara çıkan yeni Audi A3 8V ile başlatılan bu yeni platform, 2017 yılına gelindiğinde yılda 4 milyonluk bir üretime ulaştırılacak!.. Yani, tüm VW Grubu üretiminin neredeyse yarısı!.. Maliyetler düşecek, üretim hızı iki misline çıkacak ve farklı pazarların ihtiyaçlarına göre ürünlerin değiştirilebilmesi daha kolay olacak!..
Hedef, 4 yıl içinde VW, Audi, Seat ve Skoda'nın en az 44 modelinde bu MQB denilen mimarinin kullanılması!..
Her segment için ayrı bir zemin yaratmak yerine, aynı zemin üzerinde farklı "üst"lerin kullanılması için dizel ya da benzinli motorlar hep aynı açıyla aynı yere monte edilecek ve ön aksla pedal kutusuna olan uzaklık hep aynı tutulacak… Hibrid ve elektrikli seçeneklerde bile bu pozisyon değişmeyecek… Geri kalan tüm kısımlar, değişken olabilecek… Bir düşünün, en küçük modelden en büyük SUV'lara kadar, bu standart MQB platformu kullanılacak!.. Yani, araçların genişliği, dingil mesafeleri, marka ve modellere göre büyütülebilecek!..
Böyle bir ölçekte bir ortak platform kullanımı, ilk kez denenmeye başlıyor. Risk de var, elbette… Bir hata olursa, aynı büyük ölçekte bir "geri çağırma" da söz konusu olabilir!.. Bu da sadece markaları değil, grubun kendisine zarar verebilir… Fakat, mühendislerin çıkabilecek olası sorunları da, bu tek zemin üzerinde daha kolay çözebileceği de düşünülüyor!..
Audi A3 8V'yi hemen "MQB"li yeni Golf VII ve yeni Leon ile yeni Toledo takip etti. "Gelecekte dünya lideri olacağım!", diyen VW Grubu, nicelikte her yıl dev adımlar atarken, niteliği de korumaya çalışıyor ve bir yanda da karlılık için savaşıyor. Teknolojilerde ve mühendislikte karmaşık sistemler otomobilleri doldururken, en azından alt yapıda daha basit bir standart gerektiğini düşünen VW yönetimi, 2007 yılından beri geliştirilen MQB platformunun 2017 yılında 200 çeşide çıkacak modellerinin çoğunda kullanılacağını açıklıyor. Bu arada hatırlatalım; VW Grubu yeni model geliştirme hızını 7 yıldan 4 yıla iyileştirmişti… MQB ile daha da hızlanmanın mümkün olduğu ve yeni bir modelin sadece 2 yılda ortaya çıkarılabileceği tahmin ediliyor!..
Gelecekte VW Ticari Araçlar'da da kullanılabilecek olan; yakıt tasarrufu ve temiz egzost da sağlanması için bildiğimiz alt yapılara göre 40 ila 60 kg gibi daha hafif geliştirilmiş MQB platformu sayesinde bayi ve servis eğitimlerinin çok daha hızlı ve kolay yapılabileceği de öngörülürken, sadece bu ara başlığın bile karlılığı arttıracağı belirtiliyor.
VW Grubu'nun Ar-Ge'den sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ulrich Hackenberg, MQB "modüler araç zemini" fikrini önce Audi'de yaratmıştı. Modulare Querbaukasten'ın kısaltması olan MQB'yi "modüler enine matris" olarak açıklayabiliriz… MQB'nin yanında hazırlanan MPB ise, Modulare Produktionsbaukasten, yani modüler üretim matrisi, otomobilin tüm diğer parçaları için yepyeni bir kavram oluşturuyor. Özellikle tüm öğelerde hafiflik hedeflenirken, ön ve arka aks, direksiyon, koltuklar, motor, şanzıman, elektronik sistemler, klima ve diğerleri de, artık çok farklı modeller için aynı parçalardan oluşacak ve VW Grubu standartında hepsine dağıtılacak!.. Tüm fabrikalar neredeyse aynı üretimi yapacak ve yeni fabrikalar açılırken teknoloji ve bilgi transferi de kolaylaştırılacak!..
Volkswagen'in diğer küresel platformları ise, MLB isimli büyük araçlarda kullanılan uzunlamasına yerleştirilmiş motor geometrisi (Modulare Laengsbaukasten) ve MSB denilen motoru arkada olan spor otomobil yapısı… PQ35 isimli Golf'lere ait olan bugüne kadar kullanılmış en yaygın küresel platform ise, 3 milyon araçta kullanılan bir zemin idi… MQB, şimdi bunun da yerini alıyor.
Toyota'nın MC-M isimli Corolla ve Camry'lerde kullandığı platform ise, önümüzdeki 5 yıl içinde 3.4 milyon adete ulaşacak… Mercedes'in de benzer bir ortak platform çalışması olduğunu biliyoruz, fakat VW'ninki kadar dev bir hacmin planlanamadığını da biliyoruz…
VW'nin MQB ile parça ve Ar-Ge maliyetlerini yüzde 20 ve üretim zamanını yüzde 30 aşağı çekebilmesi mümkün! Progresif Direksiyon, viraj güvenliğini arttıran VAQ denilen ön aks elektroniği, Proaktif Kabiniçi Koruma sistemi, Çoklu Çarpışma Frenleme gibi 20 değişik yeni sistem de, MQB ile C segmentinde standart olarak sunulmaya başlıyor. Yürür aksamda 6 kg, motorda 22 kg ve elektrik aksamında 3 kg daha hafif olabilen MQB ile modeller, kabin içinde 10 ve aracın diğer alt yapısında da 18 kilo verebiliyor… Aktif silindir yönetimine sahip olacak yeni benzin motorlarında yüzde 20 yakıt ekonomisi ve dizellerde kilometre başına 7 gram daha az karbondioksit, MQB'nin diğer bonusları olarak sayılıyor!..
Müthiş bir kazanç, değil mi?..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.