Volkswagen MQB
Tweet It! Facebook
24 Mart 2013 04:46

Volkswagen MQB

“Daha hızlı ve ekonomik üretim ile Ar-Ge maliyetlerinin düşürülmesi için ortak platorm mantığı, artık esnek platforma dönüşüyor. Bu müthiş fikre en iyi örnek ise, VW Modulare Querbaukasten!..”

Otomobil markalarının tüm dünyada daha çok otomobil satmasındaki öncelikli şart, iyi dizayndır! İkinci şart ise, iyi fiyattır!..

İyi fiyatın oluşabilmesi için de, üretim maliyetlerinin azaltılması gereklidir. Tedarikçiler, istenildiği kadar baskı altına alınsın, denk parçaların çok farklı modellerde kullanılabilmesi zorunludur!.. O sebeple aynı platformda, ne kadar çok değişik model yapılabilirse, hatta aynı platformun farklı markalarca kullanılabilmesi, üretimin maliyetlerinin minimuma indirilmesini sağlar…

Bu mantığı en iyi bilen ve uygulayan otomotiv grubu olan Volkswagen, şu ana kadar otomotiv endüstrisinde "hiç bu kadarı yapılmamıştı" dedirten yeni bir küresel platform geliştirdi. Bu yeni modüler platform, bundan böyle mikro otomobillerden sedanlara, CrossOver'lardan SUV'lara kadar grubun 4 volüm markasında da kullanılmaya başlıyor!

Bu güne kadar en fazla 3 farklı segmentte ve farklı üç markada gördüğümüz, bu ortak platformlara özellikle GM çatısında sıkça rastlıyorduk…

VW Cross Coupe ilk kez gösterilmiş olan ve şu anda yollara çıkan yeni Audi A3 8V ile başlatılan bu yeni platform, 2017 yılına gelindiğinde yılda 4 milyonluk bir üretime ulaştırılacak!.. Yani, tüm VW Grubu üretiminin neredeyse yarısı!.. Maliyetler düşecek, üretim hızı iki misline çıkacak ve farklı pazarların ihtiyaçlarına göre ürünlerin değiştirilebilmesi daha kolay olacak!..

Hedef, 4 yıl içinde VW, Audi, Seat ve Skoda'nın en az 44 modelinde bu MQB denilen mimarinin kullanılması!..

Her segment için ayrı bir zemin yaratmak yerine, aynı zemin üzerinde farklı "üst"lerin kullanılması için dizel ya da benzinli motorlar hep aynı açıyla aynı yere monte edilecek ve ön aksla pedal kutusuna olan uzaklık hep aynı tutulacak… Hibrid ve elektrikli seçeneklerde bile bu pozisyon değişmeyecek… Geri kalan tüm kısımlar, değişken olabilecek… Bir düşünün, en küçük modelden en büyük SUV'lara kadar, bu standart MQB platformu kullanılacak!.. Yani, araçların genişliği, dingil mesafeleri, marka ve modellere göre büyütülebilecek!..

Böyle bir ölçekte bir ortak platform kullanımı, ilk kez denenmeye başlıyor. Risk de var, elbette… Bir hata olursa, aynı büyük ölçekte bir "geri çağırma" da söz konusu olabilir!.. Bu da sadece markaları değil, grubun kendisine zarar verebilir… Fakat, mühendislerin çıkabilecek olası sorunları da, bu tek zemin üzerinde daha kolay çözebileceği de düşünülüyor!..

Audi A3 8V'yi hemen "MQB"li yeni Golf VII ve yeni Leon ile yeni Toledo takip etti. "Gelecekte dünya lideri olacağım!", diyen VW Grubu, nicelikte her yıl dev adımlar atarken, niteliği de korumaya çalışıyor ve bir yanda da karlılık için savaşıyor. Teknolojilerde ve mühendislikte karmaşık sistemler otomobilleri doldururken, en azından alt yapıda daha basit bir standart gerektiğini düşünen VW yönetimi, 2007 yılından beri geliştirilen MQB platformunun 2017 yılında 200 çeşide çıkacak modellerinin çoğunda kullanılacağını açıklıyor. Bu arada hatırlatalım; VW Grubu yeni model geliştirme hızını 7 yıldan 4 yıla iyileştirmişti… MQB ile daha da hızlanmanın mümkün olduğu ve yeni bir modelin sadece 2 yılda ortaya çıkarılabileceği tahmin ediliyor!..

Gelecekte VW Ticari Araçlar'da da kullanılabilecek olan; yakıt tasarrufu ve temiz egzost da sağlanması için bildiğimiz alt yapılara göre 40 ila 60 kg gibi daha hafif geliştirilmiş MQB platformu sayesinde bayi ve servis eğitimlerinin çok daha hızlı ve kolay yapılabileceği de öngörülürken, sadece bu ara başlığın bile karlılığı arttıracağı belirtiliyor.

VW Grubu'nun Ar-Ge'den sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ulrich Hackenberg, MQB "modüler araç zemini" fikrini önce Audi'de yaratmıştı. Modulare Querbaukasten'ın kısaltması olan MQB'yi "modüler enine matris" olarak açıklayabiliriz… MQB'nin yanında hazırlanan MPB ise, Modulare Produktionsbaukasten, yani modüler üretim matrisi, otomobilin tüm diğer parçaları için yepyeni bir kavram oluşturuyor. Özellikle tüm öğelerde hafiflik hedeflenirken, ön ve arka aks, direksiyon, koltuklar, motor, şanzıman, elektronik sistemler, klima ve diğerleri de, artık çok farklı modeller için aynı parçalardan oluşacak ve VW Grubu standartında hepsine dağıtılacak!.. Tüm fabrikalar neredeyse aynı üretimi yapacak ve yeni fabrikalar açılırken teknoloji ve bilgi transferi de kolaylaştırılacak!..

Volkswagen'in diğer küresel platformları ise, MLB isimli büyük araçlarda kullanılan uzunlamasına yerleştirilmiş motor geometrisi (Modulare Laengsbaukasten) ve MSB denilen motoru arkada olan spor otomobil yapısı… PQ35 isimli Golf'lere ait olan bugüne kadar kullanılmış en yaygın küresel platform ise, 3 milyon araçta kullanılan bir zemin idi… MQB, şimdi bunun da yerini alıyor.

Toyota'nın MC-M isimli Corolla ve Camry'lerde kullandığı platform ise, önümüzdeki 5 yıl içinde 3.4 milyon adete ulaşacak… Mercedes'in de benzer bir ortak platform çalışması olduğunu biliyoruz, fakat VW'ninki kadar dev bir hacmin planlanamadığını da biliyoruz…

VW'nin MQB ile parça ve Ar-Ge maliyetlerini yüzde 20 ve üretim zamanını yüzde 30 aşağı çekebilmesi mümkün! Progresif Direksiyon, viraj güvenliğini arttıran VAQ denilen ön aks elektroniği, Proaktif Kabiniçi Koruma sistemi, Çoklu Çarpışma Frenleme gibi 20 değişik yeni sistem de, MQB ile C segmentinde standart olarak sunulmaya başlıyor. Yürür aksamda 6 kg, motorda 22 kg ve elektrik aksamında 3 kg daha hafif olabilen MQB ile modeller, kabin içinde 10 ve aracın diğer alt yapısında da 18 kilo verebiliyor… Aktif silindir yönetimine sahip olacak yeni benzin motorlarında yüzde 20 yakıt ekonomisi ve dizellerde kilometre başına 7 gram daha az karbondioksit, MQB'nin diğer bonusları olarak sayılıyor!..

Müthiş bir kazanç, değil mi?..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.